Menu Close

10 zanimljivih činjenica o Bitcoinu koje bi bilo korisno znati

 • Osnove bitcoina
  Iako bitcoin nazivaju elektronskim novcem, online valutom ili kriptovalutom, on je u stvari sistem odnosno proces plaćanja koji služi kao alternativa starijim i tradicionalnim procesima plaćanja koji nisu bili predviđeni za eru interneta. Plaćanja kriptovalutama se vrše izravno od osobe do osobe, bez uplitanja tradicionalne banke.
  Bitcoin ne možete fizički držati u ruci. Plaćanja ili razmjene se vrše putem softverskog novčanika umjesto tradicionalnog novčanika u stražnjem džepu hlača.
  Također nije u vlasništvu niti jedne banke ili vlade već njegova vrijednost ovisi o ljudima koji ga žele kupiti ili prodati u određenom trenutku.
 • Što je rudarenje?
  Proizvodnja Bitcoina zove se rudarenje, možete ih “izrudariti” odnosno dodati novi bitcoin u sistem ili ih zaraditi tako što potpomažete snagom kompjutera da se izvrše transakcije. Pošto se radi o vrlo složenim algoritmima koji su potrebni za sigurne transakcije te transakcije obrađuje puno umreženih kompjutera. Nakon što je obavljena transakcija, rudari on ili ona su zauzvrat nagrađeni s određenom malom cifrom. Rudarenje iziskuje dosta kompjuterske snage tako da se za rudarenje trenutno koristi nekoliko stotina puta jača snaga u usporedbi s 500 najjačih, umreženih superkompjutera na svijetu.
 • Zanima me da li znadete što je prvo na svijetu kupljeno s Bitcoinom, zanima me što biste vi rekli? povezan je sa 22.majem koji je obilježen kao bitcoin dan pice. Dakle 22 maja 2010 netko je sakupio dovoljno bitcoina da kupi dvije pice u piceriji papa Johnes.Pošto je tada rijetko tko prihvaćao mogućnost kupnje putem bitcoina to je doista velika stvar jer tada umjesto otprilike 40 dolara netko platio za dvije pice 10000 Bitcoina, tri godine kasnije 2013 vrijednost bitcoina je porasla preko 1000 dolara što mu je u tom trenutku donijelo profit od 10 milijuna dolara, danas to vrijedi otprilike 90 milijuna dolara. Ne zna se hoće li se takav rast bitcoina ponoviti ili ne, ali s nekom drugom kriptovalutom bi se to moglo vrlo lako dogoditi.
 • Jedina stvar koju svi ljudi vole kod bitcoina ja ta da vam ga nitko ne može oduzeti bez vaše dozvole, ali također morate paziti jer transakcije ne mogu biti vraćene. Kada nešto plaćate bitcoinom sve vaše transakcije su konačne, izvršene su bez mogućnosti da povratite svoj novac natrag. Tako da je najvažnije da shvatite prije svega kako bitcoin uopće funkcionira.
 • Da li ste ikada izgubili private key ili u prijevodu privatni ključ i da li uopće znadete što je to? Bolje vam je da ga ne izgubite jer je to doista veliki problem. Ako npr izgubite neku od bankovnih kartica, samo je telefonski deaktivirate i podignete novu, a novac vam je cijelo vrijeme na računu. Isto tako je i s PayPalom, ako izgubite korisničko ime i lozinku, jednostavno ih kontaktirate, a vaš novac je i dalje na vašem računu. No to nije slučaj s bitcoinom. Jer ako napravite grešku i izgubite privateKey vaši bitcoini bi mogli nestati zauvijek, James Howells je 2013 izgubio privateKey jer je bacio svoj hard disk s podacima i bespovratno izgubio svojih 75000 bitcoina što bi po današnjoj cijeni iznosilo oko 500 milijuna dolara i preko 20% bitcoina je izgubljeno na slične načine tako da držite vaš privatni ključ na sigurnom.
 • Kao ni bilo koja valuta tako se ni bitcoin neće proizvoditi zauvijek. Proizvodnja bitcoina će se zaustaviti kada dosegne cifru od 21 milijun. Čak su i predvidjeli da će se zadnji bitcoin izrudariti 2140 godine i tako će ostati konačno, koliko ih ima toliko ih ima i to ga automatski čini jako vrijednim.
 • Kao što npr valuta euro ima najmanju jedinicu cent, tako i bitcoin ima svoju najmanju jedinicu koja se zove Satoshi. Pošto bitcoin može biti podijeljen na 8 decimala, ispada da je jedan Satoshi zapravo 100 milijuniti dio bitcoina.
 • Winklevoss twins, Cameron i Tyler, su htjeli oduzeti Facebook Marku Zuckerbergu tvrdeći da je to bila njihova ideja-inovacija!
  I napokon su 2011 uspješno tužili marka Zuckerberga i dobili parnicu od 65 milijuna dolara, nakon toga su uložili 11 milijuna dolara u bitcoin, kada su ga kupili koštao je svega 120 dolara, što mislite da li im se isplatilo? Danas je cijena bitcoina oko 9000 dolara to znači da su otprilike 75 puta umnožili svoj kapital. Ako bitcoin nastavi rasti možda jednog dana prestignu i Zuckerbergove milijarde.
 • Bez obzira koliko tvrtki i različitih zemalja postoji još uvijek ima jako puno njih koji se boje kakav bi Bitcoin utjecaj mogao imati na njihov centralizirani bankarski sustav i na cijelu internacionalnu trgovinu. Iz tog straha su neke od država proglasile bitcoin nelegalnim, to su npr. Tajland, Bangladeš, Island, Ekvador, Vietnam i Bolivija. Dok s druge strane već u preko 50 tak država svijeta možete naići na bankomate putem kojih možete obavljati transakcije, odnosno bitcoin zamijeniti za keš u valuti ovisno u kojoj se državi nalazite.
 • Ne zna se tko je točno izmislio bitcoin, Satoshi Nakamoto je osoba ili više osoba koje stoje iza tog identiteta, ali se ne zna točno tko je Shoshi Nakamoto, postojale su spekulacije da iza tog projekta stoje četiri kompanije (SAMSUNG; TOSHIBA; NAKAMICHI; MOTOROLA) no nema službenog dokaza tako da to ostaje misterij modernog svijeta.