Menu Close

Znate li što je BITCOIN?

Bitcoin je prva decentralizirana digitalna kripto valuta.

Što to uopće znači?

To znači da je Bitcoin zapravo Sustav koji omogućava vršiti plaćanja između korisnika bez prolaska kroz središnje tijelo, kao što je npr. Banka!

Također, ne mogu ga kontrolirati niti banke niti vlade, bitcoini se ne tiskaju poput dolara ili eura već ih proizvode računala širom svijeta.

Njegova se cijena formira prema ponudi i potražnji ljudi, umjesto da je umjetno stvoren i kontroliran od države ili vlade poput tradicionalnih valuta.

I baš kao što je email unaprijedio komunikaciju tako što je brži i jeftiniji od klasične pošte, tako je bitcoin poboljšao postojeće načine plaćanja koji su zastarjeli i nisu bili namijenjeni internetskoj eri.

Je li siguran??

To sigurno zanima sve vas. Pa da vam objasnim jer sam u moru informacija koje kolaju internetom o kriptovalutama, naletio na brojna objašnjenja koja nemaju veze sa zdravom pameću.

Ovako, bitcoinov temeljni protokol je svima vidljiv i transparentan, njega se ne može hakirati, mogu se hakirati jedino mjenjačnice za kriptovalute i tome slične stranice, ali o tome u nekom drugom članku.

Dakle, Bitcoin protokol prošao je kroz tisuće i tisuće istraživanja diljem svijeta i pokazalo se da je pouzdan čak i nakon svih tih stručnih kontrola.

Upotreba bitcoina sliči korištenju drugih privatnih aplikacija na internetu, kao što su na primjer e-mail ili online bankarstvo. Baš kao i kod drugih web usluga, morate pristupiti svom bitcoinu lozinkom kako biste mogli doći do svojih sredstava.
Za što je vezana vrijednost Bitcoina?

Slično kao i dionice ili nekretnine, vrijednost bitcoina određuje se kupnjom i prodajom na otvorenom tržištu. Vrijednost bitcoina stoga nije vezana za vrijednost bilo koje druge valute.
Cijena Bitcoina se mijenja u stvarnom vremenu, dakle iste sekunde i to na temelju potražnje broja ljudi koji ga žele kupiti ili prodati u određenom trenutku. Slično kao tradicionalne dionice.

Zašto se vrijednost bitcoina često mijenja?

Bitcoin se trguje za dolare, eure, jene i druge valute u stvarnom vremenu 24 sata dnevno svaki dan. Ovisno o potražnji za kupnjom ili prodajom bitcoina, cijena može varirati od dana do dana. To je slično načinu na koji se vrijednost dionica ili imovine može povećati ili smanjiti na temelju ponude i potražnje, s tim ste se sigurno susreli. Bitcoinova vrijednost može biti nestabilna u usporedbi s tradicionalnim valutama kao što je američki dolar ili euro zato što je Bitcoinova tehnologija još uvijek u razvijanju i poboljšavanju.

Kako je Bitcoin osmišljen u usporedbi s kreditnim karticama i PayPalom?

Za razliku od kreditnih kartica poput Vise, Master card-a i drugih te platnih procesora poput PayPala, bitcoin nije u vlasništvu pojedinca ili tvrtke. Bitcoin je prva potpuno otvorena mreža na svijetu u kojoj svatko s internetskom vezom može sudjelovati, dakle kao što sam rekao, decentralizirana je.
Bitcoin je dizajniran za korištenje na internetu i ne ovisi o bankama ili privatnim tvrtkama za obradu transakcija, za razliku od kreditnih kartica i PayPala.
Bitcoin vam omogućuje da odmah pošaljete bilo koju količinu novaca bilo kome u svijetu bez uplitanja banaka.

Evo još par osnovnih i zanimljivih činjenica vezanih uz bitcoin…..

Ukupna količina Bitcoina u svijetu je ograničena na 21 000 000 i neće ih biti više, NIKADA. Trenutno ih je u opticaju približno 18 milijuna no stručnjaci predviđaju da će svi Bitcoini biti u opticaju tek kroz 120 godina odnosno otprilike 2140 godine. Time su osigurali da se vrijednost bitcoina ne izgubi prebrzo.
Predviđaju da će cijena bitcoina narasti preko 100 000 dolara i to kroz godinu do dvije. Na dan kada pišem ovaj članak (15.10.2020), cijena Bitcoina iznosi 11 300 dolara, a to znači da kada dosegne vrijednost od 100 000 dolara, bilo koju cifru da sada uložim, vrijedit će otprilike 10 puta više.

Dakle, ako sada uložite recimo, 100 dolara što nije rizičan ulog, kroz par godina imat ćete 1000 dolara, bez da ste orali ili kopali.
Napisao sam ovaj članak u želji da podijelim s vama moja saznanja o svijetu kriptovaluta. Osobno mislim da imaju ogroman potencijal i da će nastaviti u budućnosti s rastom.

Ja nisam stručnjak za kriptovalute, ali učim svakodnevno već duže vrijeme o mogućnostima i svijetu kriptovaluta.
Rado ću podijeliti s vama sve što vas zanima i sve što znam. Nije da vas nagovaram na ulaganje, osobno nemam nikakve koristi od toga, već vam samo želim proširiti vidike jer vjerujem da je ovo područje izvrsno za zaradu pasivnih prihoda.Također nikada ne ulažite novac koji niste spremni izgubiti jer tko bi mogao 100% znati što će doista da bude u budućnosti sa svijetom kriptovaluta i bitcoinom.

Posjetite moj YouTube kanal

Moj YouTube kanal je osmišljen tako da vam u stvarnom vremenu prikažem što radim ja osobno, a što možete i vi ako želite. Ovdje možete pronaći načine za zaradu kriptovaluta bez ulaganja novaca već samo uz ulaganje vašeg vremena što, uzmite u obzir, isto predstavlja ulaganje. I naravno, ako želite investirati novac u kriptovalute, pokazat ću vam kako ja to radim.
Hvala na strpljenju. Slobodno se pretplatite na kanal ako vas zanimaju vrijedne i korisne informacije koje pripremam za vas.